A kunszentmiklósi balesethelyszínelő általános iskolásokkal beszélgetett a balesetekről és azok megelőzésének lehetőségeiről. A legfontosabb téma a vasúti közlekedés biztonsága volt – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a rendőrség közleményéből.A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának munkatársai is részt vesznek az RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 6. Rail Action Week elnevezésű akcióban.

Az Európai Unió területére kiterjedő fokozott ellenőrzés a vasúti közlekedés biztonságának fenntartását és fokozását szolgálja. A rendőrök az összehangolt akciósorozat ideje alatt egyrészt ellenőrzik a vasúti átjárókban tanúsított magatartást, másrészt minden fórumon igyekeznek felhívni a járművel és gyalogosan közlekedők figyelmét arra, hogy a vasúti átjárókat fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közelítsék meg.

Barczel Tibor r. főtörzszászlós, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság balesethelyszínelője 2022. szeptember 27-én délelőtt a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskolában járt, ahol a 7-8. osztályos tanulóknak tartott órát a vasútbiztonságról. A gyerekek az interaktív előadás során megismerkedtek a KRESZ egyes részeivel, ezen belül a vasúti jelzőtáblákkal, valamint a veszélyforrásokkal.

Felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

Azaz a biztosított vasúti átjáróra ráhajtani csak abban az esetben szabad, ha:

• a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad,

• a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,

• a vasúti jelzőőr „Megállj!” jelzést nem ad.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2022. szeptember 29.